15.09.2002


Aslak Høgetveit
Draumkvedet
[LILY123] distr. Musikkoperatørene

Dette er nok mest interessant for folk som alt har et forhold til Draumkvedet, men for dem er det til gjengjeld en godbit. Det er en gjenutgivelse av en LP plate fra 1966. Opptaket ble gjort for NRK. Aslak Høgtveit synger uakompagnert, og det er Moltke Moes restitusjon av kvedet vi får høre. Alle 52 vers er sunget rett inn på én tagning. Høgtveit varierer uttrykket ved å bruke fire forskjellige stevtoner. Hele fremføringen tar en drøy halvtime, og er en imponerende og betagende prestasjon. Høgtveit synger på en alderdommelig måte, som bidrar til å trekke tanker og fantasi mot middelalderen.

Fordi sangen ikke blir fulgt av klanger og arrangementer, er det nødvendigvis tekstfremføringen som står i sentrum. Lytteren får mye rom til å skape sine egne bilder. Platen gir derfor en god inngang til å fordype seg i innholdet i kvedet.

Aslak Høgtveit er fra Vinje i Telemark. Han har hatt et langt liv med mye dansing, kveding og eventyrfortelling. I år fyller han 90 år, og det er derfor familien hans har villet hylle ham med å få gjenutgitt innspillingen av Draumkvedet som han gjorde da han var han var 54 år. For de som alt har Buen Garnås sin innspilling, kan vi nevne at hun sang M. B. Landstads tekst. Den teksten Høgtveit fremfører er derfor litt annerledes.

Imponerende Gjenutgivelse!

Last ned PDF

www.2l.no/2L.htm