NYHETER fra musikkmerket 2L
go to english
Edvard Grieg CHORAL MUSIC
nettbutikk

Edvard Grieg (1843-1907)Edvard Griegs vokale klangverden er rik, omfattende - og uensartet. Han later til å føle seg like selvfølgelig hjemme innen de forskjelligste sjangre; produksjonen omfatter alt fra barnesanger og burleske folketoneinspirerte komposisjoner med ukjent tekstbakgrunn til religiøse korverk og dramatisk anlagte sangsykluser med tekster av våre fremste internasjonale diktere.

Noe av det mest fascinerende ved denne mangesidigheten er at fullstendig ulike verktyper kan stå ved siden av hverandre innen ett og samme opus - det later overhodet ikke til at Grieg har vært plaget av en overdreven purisme når det gjelder hensyn til innholdsmessig enhet. Snarere kan det virke som om han var ute etter størst mulig estetisk pluralisme, eller at han rett og slett bare samlet sammen verker med samme type besetning, uten å ta hensyn til komposisjonsår eller de til dels påfallende store sprik i så vel tekstlig som musikalsk innhold.

Å planlegge en omfattende innspilling av Edvard Griegs kormusikk gjør det derfor nødvendig å foreta et konkret valg: Skal en fremføre sangene i opprinnelig verkrekkefølge eller ordnet etter musikalsk progresjon og sjanger? På denne CD'en er sistnevnte løsning valgt - slik oppstår et dynamisk bilde av kormesteren Griegs kunstneriske mangfold.

Det er et tidsspenn på 44 år mellom Griegs første og siste korverk. Som student ved musikkonservatoriet i Leipzig skrev han i 1862 "Dona nobis pacem" for blandet kor a cappella, og i 1906 fullførte han sitt siste verk, Fire Salmer op. 74, for blandet kor og barytonsolo. I de mellomliggende tiårene komponerte han ca. femti korverker, de fleste for mannskor a cappella. En rekke av disse er relativt korte leilighetsarbeider, spesielt laget for sangerfester og korjubileer, og Grieg tok dem ikke med i sin opusliste.

Grex Vocalis - den syngende hjord - ble stiftet av korets dirigent Carl Høgset i 1971. Repertoaret spenner fra europeisk renessansemusikk, barokkverk og kubanske rytmer til norske folkemelodier og samtidsmusikk. Koret har gjennom årene bestilt og uroppført stykker av flere norske komponister. Særlig skal nevnes det nære samarbeidet med Arne Nordheim.

Grex Vocalis har gitt konserter i de fleste europeiske land og i Japan. Ved nasjonale og internasjonale korkonkurranser har koret vunnet mange førstepriser, og i Arezzo 1999 mottok Grex Vocalis prisen "Il Gran Premio Città di Arezzo" for beste kor uansett klasse. Grex Vocalis har også fått "Spellemannprisen" for tre av sine fjorten innspillinger.

Grex Vocalis er kjent for sin homogene klang - en kombinasjon av rundhet og skinnende topper. Dirigenten arbeider systematisk med renhet i hver akkord og enhetlig forming av vokalene. Slik føyes stemmene i koret sammen til en enhet som har en høyere kvalitet enn stemmen til hver enkelt sanger.

Carl Høgset (f. 1941) har studert språk og musikk ved Universitetet i Oslo og sang og korledelse ved Norges musikkhøgskole. Han debuterte som kontratenor i 1977, og er medlem av vokalkvartetten Quattro Stagioni. Høgset er ofte instruktør ved sang- og dirigentkurs i Norge og utlandet, samt jurymedlem ved internasjonale korkonkurranser. Han har utgitt en bok om sangteknikk med tilhørende øvelser på CD og video. Boken er oversatt til ti språk.

Carl Høgsets faglige kombinasjon av språk og sang gjenspeiles i hans formidling av musikk. Han er en kompromissløs dirigent som ønsker å skape det udefinerbare, magiske ved hjelp av sitt instrument - koret. Carl Høgset møter profesjonelle og amatører med nøyaktig samme holdning. Også den enkleste vise og det store verket møtes med samme innstilling og mål - musikken skal være bevegelig og den skal bevege.

Magnus Staveland

Magnus Staveland, tenor, er født i Stavanger i 1979 og har studert ved Norges musikkhøgskole og Det Kgl. Danske Operaakademi i København. Han har hatt diverse operaroller, som Giove og Ati i to enaktere av Gluck på en omfattende europaturné tidlig i 2006 med Les Talents Lyriques og Christophe Rousset, med konserter ved Opéra Garnier Paris, Opéra du Rhin Strasbourg, Palais des Beaux-Arts i Brussel, Opéra Garnier Monaco og Le Corum i Montpellier. Denne produksjonen førte også til plateutgivelse som høstet gode anmeldelser. I april 2006 sang han rollen som Tamino i "Tryllefløyten" ved Den Norske Opera, og i september samme år gjorde han rollen som Enea, en av hovedrollene i operaen "La Didone" av Cavalli, ved La Fenice i Venezia. "La Didone" ble satt opp igjen ved operaen i Torino i november 2006.

Magnus Staveland har sunget for kjente dirigenter som René Jacobs, Fabio Biondi, Christophe Rousset og Andrew Parrot. Han har et stort konsertrepertoar med bl.a. Bachs pasjoner og juleoratorium, Händels "Messias" og "La Resurrezione", og Mozarts "Requiem". Han er solist på Grex Vocalis' jule-CD "Magnum Mysterium" (2L26SACD) fra 2004, og samme år var han solist med koret i Monteverdis "Mariavesper". Julen 2006 sang han med Grex Vocalis og Carl Høgset i Händels "Messias" i Oslo.

Les artikkelen om Lindberg Lyd i RESOLUTION MAGAZINE Resolution Magazine

Immortal NYSTEDT
Immortal NYSTEDT
Ensemble 96 / Øystein Fevang GRAMMY

BILDEBREV fra prisutdelingen

MOZART
MOZART Violin ConcertosSpellemann
Marianne Thorsen / TrondheimSolistene

DXDVinner av SPELLEMANNPRISEN 2006

 

musikkmerket 2L produseres av Lindberg Lyd AS | Postboks 56 Bogerud | NO-0621 OSLO | NORWAY | musikk@2L.no
Edvard Grieg CHORAL MUSIC

Edvard Griegs vokale klangverden er rik, omfattende - og uensartet. Han later til å føle seg like selvfølgelig hjemme innen de forskjelligste sjangere; produksjonen omfatter alt fra barnesanger og burleske folketoneinspirerte komposisjoner med ukjent tekstbakgrunn til religiøse korverk og dramatisk anlagte sangsykluser med tekster av våre fremste internasjonale diktere.

GREX VOCALIS, ledet av Carl Høgset, tar oss med inn i Griegs musikalske skattkammer. Med Magnus Staveland som solist bærer det bokstavelig talt inn i himmelen med Fire salmer, men først utforsker vi livets sorger og gleder med Barnlige Sange og Album for Mandssang. Underveis får vi vakre gjenhør med Våren, Pinsesalmen fra Peer Gynt og Ave, Maris Stella.

2L45SACD Hybrid Super Audio-CD 5.0 SURROUND + STEREO. Produsert i DXD (Digital eXtreme Definition).
Kan også spilles på alle tradisjonelle anlegg og datamaskiner.

recorded in DXD2L45SACD ebookLast ned en gratis MP3 av de to første sporene fra CD'en Last ned gratis MP3

 

Lanseringsdato: 24. august 2007