2L MELD PÅ
Nyheter fra musikkmerket 2L
Januar 2012
MELD AV
Go to English version
Himmelkvad (2L-075-SABD)

HIMMELKVAD

iTunesNordisk råds store musikkpris 2010 ble tildelt komponisten Lasse Thoresen. Hans "Opus 42" er et unikt verk som representerer en sann fornyelse av den nordiske vokalmusikken. I denne vakre musikken finner vi fellestrekk mellom den helt gamle, og den helt nye musikken - på samme tid som vi ser likheten mellom vår egen, skandinaviske folkemusikk og den vi for eksempel finner i Midt-Østen eller India. Lasse Thoresen bruker ikke bare folkemusikk som krydder i kunstmusikken. Han har funnet banebrytende måter å integrere dens finstilte mikrotonalitet, overtonespekter, harmonikk og puls med vår egen tids modernistiske prosjekt. Nordic Voices og Berit Opheim Versto er utøvere med de ferdigheter som kreves for å mestre de vokale utfordringene.

Albumdetaljer: www.2L.no
Nyhetsbrev fra Nordic Voices

Hybrid SACD + Pure Audio Blu-rayeBook
Produsert i DXD (Digital eXtreme Definition 352.8kHz/24bit)
5.0 surround og STEREO

Utgivelse Europa og Asia: Januar 2012 (EAN 7041888515623)
Utgivelse USA og Canada: Februar 2012 (EAN 7041888515623)


Spotify WiMPNordic Voices ble dannet i 1996 og består av sopranene Tone Braaten og Ingrid Hanken, mezzosopran Ebba Rydh, tenor Per Kristian Amundrød, baryton Frank Havrøy og bass Trond Reinholdtsen. Siden starten har Nordic Voices markert seg som et av de fremste vokalensemblene i verden i sin sjanger og deres turneer har brakt dem til blant annet Sør-Afrika, Japan, Taiwan, Frankrike, England og Spania i tillegg til en omfattende turnevirksomhet i USA og Canada. Ensemblet har en utstrakt konsertvirksomhet å vise til i Norge og har kanskje vært det ensemblet som flittigst har bestilt og urfremført nye verker av norske komponister. Ensemblet har gitt ut fire plater før samarbeidet med 2L. Alle platene har mottatt gode kritikker fra et internasjonalt pressekorps, og to av platene (Reges Terrae og Djånki-Don) ble nominert til Spellemannspris, henholdsvis i kategoriene klassisk musikk og samtidsmusikk. I 2008 mottok Nordic Voices Fartein Valen­prisen for deres innsats innenfor samtidsmusikkfeltet og i 2010 mottok vokalensemblet Rolf Gammleng-prisen

Berit Opheim Versto er en av de fremste kvinnelige vokalistene i Norge i dag. Hun har særlig arbeidet med norsk folkemusikk i hovedsak fra vestlandet og hjembygda Voss. Hun har klassisk utdanning gjennom studier ved Grieg Akademiet i Bergen og Norges musikkhøgskole i Oslo. Berit Opheim Versto har vært en sentral utøver både i tradisjonell folkemusikksammenheng og i å formidle og fornye tradisjonsmusikk i nye sammenhenger - både i Norge og i utlandet. Hun har samarbeidet med en rekke musikere og komponister i spennet fra Per H. Indrehus, Nils Økland og Karl Seglem til Lasse Thoresen og Ragnhild Berstad. Hennes medvirkning på ulike innspillinger er mange og Berit Opheim Versto er også en mye benyttet pedagog som blant annet har vært tilknyttet Ole Bull Akademiet på Voss. Berit er medlem i flere ensembler og blir brukt som solist både i folk-, jazz- og samtidsmusikksammenhenger, og har også mottatt en rekke priser og stipend i løpet av sin karriere.

Lasse Thoresen (født 1949) er professor i komposisjon ved Norges musikkhøgskole, hvor han har undervist i komposisjon, elektrofoni og sonologi siden 1975. Han har studert komposisjon ved Musikkonservatoriet i Oslo, med Finn Mortensen, og sonologi ved Instituut voor Sonologi i Utrecht, Nederland. Flere av hans verker har oppnådd stor anerkjennelse både i Norge og internasjonalt, som for eksempel klavertrioen Hjertets Fugl (1982), Symfonisk konsert for fiolin og orkester (1984), Illuminations (1985), Emergence (1997), Løp, Lokk og Linjar (2002), Transfigurations (2003), The Descent of Luminous Waters (2003), og Dobbelkonsert for hardingfele og nyckelharpa: En Broderfolkskonsert (2005). Thoresen har vært festspillkomponist ved Festspillene i Bergen, Risør Kammermusikk-festival, Kiev Musikfest, Den Internasjonale Kirkemusikkfestivalen i Kristiansand og "Festival Présences" i Paris. Han har mottatt en rekke priser: Norsk Komponistforenings "Årets verk" tre ganger; Kritikerprisen, Lindemanprisen, Spellemannprisen, Osaprisen, Prix Jacques DURAND fra Institut de France, Academie des Beaux Arts, Foundation Samii-Housseinpour Price (Belgia), og Edvard-prisen. Inspirert av norsk folkemusikk, fransk konkret musikk og spektralmusikk, Harry Partchs tonale system "Just Intonation" og studier i norsk og asiatisk etnomusikk har Thoresen brukt mikrotonale prinsipper i flere verk siden 1985. Stilistisk viser hans produksjon stor bredde. Hans pionérarbeid innen analyse (Auditiv Sonolologi), der han kombinerer fenomenologisk og strukturalistisk tilnærming, har oppnådd internasjonal oppmerksomhet. Han har også started Konkressensprosjektet som er fokusert på å berike vestlig sang gjennom kontakt med etniske tradisjoner og mikrotonalitet.

 
Beethoven Sonatas vol II (2L-079-SACD)

Beethoven Sonatas vol II

iTunesLudwig van Beethoven, den Franske Revolusjon og overgangen fra klassisismen til romantikken er begreper som hører tett sammen. Beethovens sonater for fortepiano og cello viser denne sammenhengen klart – de ble til gjennom hele komponistens skapende liv og karriere og forteller en sammenhengende historie, et musikalsk og historisk testament om modning og overgang. Denne eminente innspillingen gir oss et sterkt møte med kreftene i tid og estetikk.

Kristin Fossheim (fortepiano), Bjørn Solum (cello)
and Steinar Granmo Nilsen (naturhorn)

Albumdetaljer: www.2L.no

Hybrid SACDeBook
Produsert i DXD (Digital eXtreme Definition 352.8kHz/24bit)
5.1 surround og STEREO

Utgivelse Europa og Asia: Januar 2012 (EAN 7041888516026)
Utgivelse USA og Canada: Mars 2012 (EAN 7041888516026)

SpotifyWiMP"Tvunget til å leve med et varig onde, født med et ildfullt temperament, måtte jeg tidlig isolere meg, leve mitt liv i ensomhet." Musikkgeniet som mistet hørselen lot seg aldri knekke av en hard skjebne. Tvert imot klarte han gang på gang å omstille seg; hele livet igjennom maktet han å fornye sin kunst og var aldri redd for å utlevere sine innerste tanker gjennom sin musikk. De tre sonatene vi hører på denne CD'en er fra tre forskjellige faser i komponistens liv - bli med på et lysende og intenst møte med den ungdommelige, den kjempende og den modne Beethoven. "Jeg vil gripe skjebnen i strupen ­ den skal ikke lykkes i å slå meg ned!" .:. Se videoen fra innspillingen!

 
GREX VOCALIS 2011-sessions (2L-081-HRFD)

GREX VOCALIS 2011-sessions

iTunesGjennom 40 år har Carl Høgset skolert og inspirert mer enn 300 sangere i Grex Vocalis. Tre nyinnspilte verk markerer jubileumsåret: "Vi pleier å avslutte våre konserter med An Irish Blessing, og dette stykket har mange av våre publikummere ønsket seg. Den tyske komponisten Heinrich Poos har skrevet Auferstehn til en vakker tekst av Friedrich Gottlieb Klopstock (1724­1803). Dette stykket ønsker jeg meg i min begravelse. Den norske komponisten Sverre Bergh (1915­80) skrev i 1974 et stykke til tekst av Dylan Thomas (1914­53). And Death Shall Have No Dominion er et av mine favorittstykker, som jeg har fremført mange ganger med Grex Vocalis, men også med Norges Ungdomskor. Jeg tolker diktet slik at uansett hva man gjør mot oss, så vil mennesket overleve. "Og døden skal ikke herske" heter det i Harald Sverdrups oversettelse." - Carl Høgset 2011

Albumdetaljer: www.2L.no
HiRes audio files: HDtracks / HighResAudio / e-ONKYO / Klicktrack

HiRes audio fileseBook
Produsert i DXD (Digital eXtreme Definition 352.8kHz/24bit)
5.0 surround og STEREO

Digitaldistribusjon fra Januar 2012 (EAN 7041888516224)

SpotifyWiMPGrex Vocalis ble stiftet av Carl Høgset i 1971 og etablerte seg snart som et av Norges ledende kammerkor. Koret har hatt en ganske unik posisjon i norsk korliv. Helt fra begynnelsen av har koret hatt internasjonale musikalske interesser og ambisjoner. Carl Høgsets klangideal ble formet av kontinentale impulser, og koret ble støpt i en rendyrking av tidligmusikktradisjonen, der homogenitet, renhet, linjer, vokalfarge og fokus på tekstlig innhold og uttrykk er helt essensielt. Disse kvalitetene har koret tatt med seg også i arbeidet med andre musikalske epoker, og til sammen utgjør de en grundig skole som gir grunnlag for all slags polyfon sang. Grex Vocalis' klang er like egenartet, konsistent og gjenkjennelig i dag som den var på korets første plateutgivelse.

I dag har Oslo et rikt korliv med en mengde dyktige dirigenter og amatørkor. Slik var det ikke på 1970-tallet. Da var det ingen musikkinstitusjoner som tilbød bachelorgrad i kordireksjon, og ingen hadde hørt Poulencs kormusikk i Norge. Carl Høgsets repertoarvalg og tolkninger brakte noe helt nytt inn i det norske musikkliv. Grex Vocalis har bestilt og urframført verker av norske komponister, men koret har også en lang tradisjon med å framføre store, kjente verk med orkester i adventstida - blant andre Bachs Juleoratorium og Messe i h-moll, Händels Messias og Monteverdis Mariavesper. NRK spilte inn flere timelange programmer med Grex Vocalis på 1980-tallet, og et langt samarbeid mellom koret og Arne Nordheim kuliminerte i Draumkvedet, som først ble framført i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994 - i en scenisk versjon med 40 forestillinger på Det Norske Teatret. Grex Vocalis har turnert Norge og Europa rundt og dessuten besøkt Japan og Cuba, vunnet førstepriser i nasjonale og internasjonale korkonkurranser, utgitt ti plater og medvirket på enda flere, samt mottatt tre Spellemannpriser.

 

Neste måned: TrondheimSolistene SOUVENIR part I på 180g vinyl og HiRes lydfiler!

 

Møt 2L på Facebook og Twitter

 

54th GRAMMY AwardsOops!...We did It Again: Three more GRAMMY nominations this year :-)

67. Best Surround Sound Album: "Kind": Morten Lindberg, surround mix engineer; Morten Lindberg, surround mastering engineer; Morten Lindberg, surround producer (Kjetil Almenning, Ensemble 96 & Nidaros String Quartet) [2L (Lindberg Lyd)]

72. Best Choral Performance:"Kind": Kjetil Almenning, conductor (Nidaros String Quartet; Ensemble 96) [2L]

75. Best Classical Vocal Solo: "Grieg/Thommessen: Veslemøy Synsk": Marianne Beate Kielland; Nils Anders Mortensen) [2L]

The music captured by 2L features Norwegian composers and performers, and an international repertoire reflected in the Nordic atmosphere. The surround sound recordings of Lindberg Lyd do not only transform the entire listening experience, more radically, these innovative recordings overturn some very basic concepts regarding how music is played and even composed. 2L emphasize surround sound with Pure Audio Blu-ray and HiRes file distribution, and have garnered no less than 12 american GRAMMY nominations over the last six years.

musikkmerket 2L produseres av Lindberg Lyd AS | Postboks 56 Bogerud | NO-0621 OSLO | +47 4815 2222 | musikk@2L.no