News from 2L .:. November 2012
La Voie Triomphale (2L-086-SABD) The Staff Band of the Norwegian Armed Forces

La Voie Triomphale

Tiden rundt den franske revolusjonen var et viktig vendepunkt for blåseorkestre verden over. Fra en liten besetning bestående av parvise instrumentgrupper, skulle standardbesetningen for denne typen orkestre snart utvides kraftig, og repertoaret beveget seg også fort fra Mozart, Haydn og Beethovens kammermusikk for blåsere til større og nærmest orkestrale verk av en ny generasjon komponister.

Forsvarets stabsmusikkorps og Ole Kristian Ruud har på denne innspillingen valgt repertoar av komponister som alle har vært drivkrefter bak den musikalske utviklingen mot blåseorkesterbesetningen og litteraturen slik vi kjenner den i dag. Musikken er et utsøkt utvalg av fransk dramatikk, romantikk og episke tonedikt skrevet i tider ikke helt uten politisk turbulente omstendigheter. Kanskje er det nettopp på grunn av dette, kombinert med blåseensemblets hittil uutforskede potensial, som er noe av grunnen til at nettopp komponister som Berlioz, Bozza, Saint-Saëns, Tomasi, Dukas og Milhaud skulle finne det interessant å skrive storslagne verk som fortsatt den dag i dag anses som viktige hjørnesteiner i blåseorkesterets repertoar, et repertoar Forsvarets Stabsmusikkorps fremfører med den eleganse, virtuositet og energi musikken krever.

Forsvarets stabsmusikkorps (FSMK eller Stabsmusikken) er et av Forsvarets fem
profesjonelle musikkorps og har siden opprettelsen i 1818 vært landets største profesjonelle
blåseorkester. Korpset er etablert i Oslo, og er Forsvarets viktigste representasjonsorkester
med jevnlige oppdrag for Kongehuset, Regjeringen og Forsvaret i tillegg
til representasjonsoppgaver både i Norge og i utlandet. Stabsmusikken har dessuten
en utstrakt konsertvirksomhet i Oslo-området, og holder de fleste av konsertene i sitt
eget konserthus, Ridehuset Scene på Akershus festning. Korpset spiller også en rekke
utendørskonserter og har jevnlig turneer rundt om i landet.

Inkluderer en Hybrid SACD med 5.1 surround og stereo

 
QUIET WINTER NIGHT- an acoustic jazz project in 5.1 surround sound (2L-087-PABD)

Quiet Winter Night — an acoustic jazz project

Stille, stille vinternatt
— et akustisk jazzprosjekt basert på melodiene fra TV-serien «Jul i Blåfjell»

HOFF ENSEMBLE samler Norges beste jazz- and studiomusikere med Mathias Eick på trompet, Arild Andersen på kontrabass, Børge Petersen-Øverleir på gitar og Rune Arnesen på perkusjon. Bandet ledes av pianisten Jan Gunnar Hoff som tidligere har samarbeidet med musikere som Mike Stern, Pat Metheny, Maria Joao og Alex Acuna.

Annbjørg Lien legger klare nordiske farger til dette prosjektet med både hardingfele og nykkelharpe. Det klanglige landskapet har konturer av jazz, pop og folkemusikk.

Vokal: Helene Bøksle, Åsne Valland Nordli, Sondre Bratland, Unni Wilhelmsen, Tomine Harket, Bjørn Johan Muri, Cecilia Vennersten og Bjørn Eidsvåg. Musikken er laget av filmkomponistene Geir Bøhren og Bent Åserud til tekster av Gudny Hagen.

Innspillingen er gjort i Sofienberg kirke i Oslo av Lindberg Lyd AS, selskapet som siden 2006 har produsert 12 amerikanske GRAMMY-nominasjoner. Syv av disse i kategoriene "Best Engineered Album" og "Best Surround Sound Album".

Også tilgjengelig på 180g VINYL

 
TrondheimSolistene - SOUVENIR (2L-090-PABD)

TrondheimSolistene — SOUVENIR

Dette er verdens aller første musikkproduksjon med tredimensjonal lyd. I tillegg til stereo, 5.1 og 7.1 kanals surroundlyd inneholder plata det nye 9.1 kanalers Auro-3D formatet. Med ekstra høyttalere i høyden – såkalte høydekanaler – blir det dermed mulig å skape et lydbilde som gjengir ikke bare horisontal, men også vertikal lydinformasjon.

Hvordan lytter vi til musikk? Ja, hvordan lytter vi i det hele tatt? Som Gullvågs illustrasjon peker mot, er det ren ørenspryd vi som lyttere møter her. TrondheimSolistene tar et nytt skritt mot å lukke kløften mellom seg selv og tilhørerne. Det er ikke kløften mellom levende fremførelse og innspilling som forsøkes lukket. Men kløften mellom innspillingen og det levende, alltid åpne menneskeøret.

The Strad RECOMMENDS, Dec 2012: "It's certainly an enveloping audio experience, and one that is justified by the sheer panache of the TrondheimSolistene's fiery playing in both familiar Tchaikovsky and the welcome airing of rarer Nielsen. The group's name might suggest competing egos, but these are of chamber music writ large - literally so in the bulked-up adaption of the Florentine sextet - and with the kind of unanimity of attack and unified expressive intent that belie the lack of a conductor. The ensemble's artistic director is Øyvind Gimse." - Matthew Rye, The Strad Magazine.

"TrondheimSolistene og 2L har gjennom sitt dynamiske samarbeid hele tiden ønsket å tøye grensene for hva som er mulig å formidle til lytterne, alt for å gi den ultimate lytteopplevelse. Med Tsjaikovskijs Serenade har vi virkelig gått drastisk til verks; TrondheimSolistene forsvarer sitt navn ved å splitte alle gruppene til enkeltindivider plassert om hverandre, slik at ingen har noen fra samme gruppe ved siden av seg, men alle har alle andre stemmer i umiddelbar nærhet. Dette blir kammermusikk i høyeste potens, helt i yttergrensen for hva som er mulig å gjøre!" - Øyvind Gimse, kunstnerisk leder TrondheimSolistene.

TrondheimSolistene regnes som et av verdens aller beste kammerorkestre. DIVERTIMENTI og Folk Style ble begge nominert til totalt fem amerikanske GRAMMY Awards i kategoriene "Best Small Ensemble", "Best Engineered Album" og "Best Surround Sound Album".

Også tilgjengelig på 180g VINYL

 
Ståle Kleiberg's David and Bathsheba (2L-084-SABD)

David and Bathsheba
— et opera-oratorium i to akter av Ståle Kleiberg

Bibelens fortelling om David og Batseba er på mange måter like aktuell i dag som den gang den ble skrevet. Det er en historie hvor individuelle emosjoner veves sammen med politiske handlinger og konsekvenser. Slik reiser denne historien grunnleggende etiske spørsmål på så vel makro- som mikroplan. Og ikke minst, den viser hvordan mikro- og makroplanet kan henge sammen.

Dette er uten tvil også tilfellet i Ståle Kleibergs operaoratorium David and Bathsheba. De mange lagene i verket skaper nettopp den formen for kompleksitet som kjennetegner et stort kunstverk. Samtidig er musikken i høy grad kommuniserende. Den taler til et bredt publikum på en direkte og umiddelbar måte.

Allerede i åpningstaktene etablerer Kleibergs musikk en helt spesiell klanglig karakter, noe som bidrar til å plassere handlingene utenfor vår rekkevidde. Det ville vært trivielt å beskrive dette som en form for eksotisme, men ikke desto mindre får verket på denne måten en atmosfære av Østen som sin grunnstemning, Dette dreier seg slett ikke om å flykte inn i en drømmeaktig fantasiverden, som befinner seg langt ifra vår samtids realiteter. Tvert i mot: Musikkens preg av at historien utspiller seg på et tidløst og fjernt sted, og Kleibergs ikke-naturalistiske tilnærming til dramaet, gir verket en mytisk karakter. Verket taler til oss slik alle myter taler til oss, om dypere sannheter.

Denne innspillingen følger opp Ståle Kleibergs Grammy-nominerte utgivelse fra 2009, Treble and Bass: Concertos by Ståle Kleiberg. Også her medvirker Trondheim Symfoniorkester, denne gang dirigert av den estiske maestro Tõnu Kaljuste. Rollene som David og Bathsheba synges av Johannes Weisser og Anna Einarsson.

Inkluderer en Hybrid SACD med 5.1 surround og stereo

 
CIKADA - Eivind Buene: Possible Cities / Essential Landscapes (2L-083-SABD)

Eivind Buene: Possible Cities / Essential Landscapes

Det å bevege seg gjennom en by er en god metafor for å lytte til ny musikk. Det krever aktiv handling, enten man flanerer gjennom ukjente bygater eller lytter til et stykke for første gang. Store byer vil alltid by på overraskelser og nye opplevelser for den som åpner blikket. På samme måte er en aktiv lytting nødvendig for å ta inn den nye musikken, hvor øret skaper historien like mye som musikerne gjør det. Det handler ikke om å lene seg tilbake for å bli overveldet av en fortelling, men om å vandre med ørene gjennom et landskap av lyder hvor et mangfold av historier oppstår, brytes mot hverandre, og forsvinner. Det handler om å bevege seg ned ukjente gater, inn i mørke portrom, ut på plutselige, åpne plasser. Og på samme måte som i en by er det utallige ruter man kan velge for å bevege seg fra A til B.

Byen er et landskap hvor vi stadig blir konfrontert med nye sosiale situasjoner; midt inne i tilsynelatende kaotiske og tilfeldige mønstre av mennesklige aksjoner, avsløres de tett sammenvevde strukturene som forhindrer kaoset i å ta overhånd. Og under overflatene venter naturen på å ta over, på å utslette våre konstruksjoner med organisk vekst; der hvor den første delen, Possible Cities, arbeider med motsetninger, brudd og friksjoner, dreier Essential Landscapes seg om organisk utvikling og langsomme prosesser.

Kammermusikksyklusen Possible Cities/Essential Landscapes er skrevet for Cikada i tidsrommet 2005-2009, og er bestilt av Cikada og Ensemble Intercontemporain. Tittelen er hentet fra Italo Calvinos bok Usynlige byer, som inneholder poetiske meditasjoner over konstruksjon og forfall, over menneskelig skapertrang og naturens uunngåelige krefter.

Eivind Buene (f. Oslo, 1973) studerte ved Norges Musikkhøgskole mellom 1992 og 1998. Han skriver for orkestre, ensembler og solister, og har arbeidet mye i skjæringspunktet mellom improvisasjon og komposisjon. Ved siden av musikken har Buene skrevet essays og musikkritikk, og hans andre roman, Allsang, kommer ut høsten 2012.

Inkluderer en Hybrid SACD med 5.1 surround og stereo

 
KENNETH KARLSSON - the view was all in lines (2L-085-SACD)

KENNETH KARLSSON - the view was all in lines

Pianisten Kenneth Karlsson inviterer Rolf Wallin og Asbjørn Schaathun, to norske komponister av virkelig europeisk format, til nærkamp med ett av ekspresjonismens hovedverker, det revolusjonerende Sechs kleine Klavierstücke, op.19 av Arnold Schönberg.

Albumet "the view was all in lines" inneholder også Karlssons gjennomarbeidede tolkninger av Wallins presise og poetiske Seven Imperatives og Schaathuns langstrakte og tilbakeskuende linjer i Transcriptions of an Unknown Symphony, to nye storverk i norsk klavérlitteratur.

Hybrid SACD med 5.1 surround og stereo

 

Møt 2L på Facebook og Twitter

Go to the ENGLISH version of this newsletter


 

The music captured by 2L features Norwegian composers and performers, and an international repertoire reflected in the Nordic atmosphere. The surround sound recordings of Lindberg Lyd not only transforms the entire listening experience, more radically, these innovative recordings overturn some very basic concepts regarding how music is played and even composed. 2L emphasizes surround sound with Pure Audio Blu-ray and HiRes file distribution, and have garnered no less than 12 American GRAMMY nominations over the past six years.

The Pure Audio Blu-ray combines the Blu-ray format's vast storage capacity and bandwidth necessary for high resolution sound (up to 192 kHz/24Bit) in surround and stereo with the easy and straight-forward handling of a CD. Pure Audio Blu-rays play back on every Blu-ray player. 

Facebook music store
Pretty cool; the worlds first in-Facebook music store that combines audio files and physical products in one shop! We're still in beta-testing modus, but the shop is fully functional. Currently all releases from 2L are available as FLAC in CD-quality and as MP3. More physical products like CD, SACD and Pure Audio Blu-ray are added daily. Within a few weeks we'll add HiRes audio files in 96kHz, 192kHz and 352.8kHz, all 24bit FLAC. There will also be surround sound 5.1 FLAC and DSD stereo in this shop. The shop is developed with Norwegian Phonofile. 
2L produseres av Lindberg Lyd AS | Postboks 56 Bogerud | NO-0621 OSLO | +47 4815 2222 | musikk@2L.no