PRESSEMELDING 15. desember 2006 (Link to ENGLISH version)

Norsk CD i verdenstoppen
- nominert til to GRAMMY-priser

I konkurranse med utgivelser fra hele verden er kammerkoret Ensemble 96s plate Immortal NYSTEDT (2L) nominert til to GRAMMY-priser for 2006. Dirigent Øystein Fevang med Ensemble 96 er nominert for beste korplate (Best Choral Performance), og produsent/tekniker Morten Lindberg og Hans Peter L'Orange fra Lindberg Lyd er nominert for beste lydproduksjon i surround (Best Surround Sound Album).

Den amerikanske GRAMMY-prisen er verdens mest prestisjetunge og ettertraktede musikkpris, og har samme status i musikkbransjen som Oscar-prisen har innen film. Dette er første gang en norsk CD er GRAMMY-nominert i to klasser. Kun to norske artister, Leif Ove Andsnes og Truls Mørk, har vært nominert til GRAMMY tidligere, og bare Truls Mørk har mottatt prisen. Prisen for beste lydproduksjon i surround ble første gang utdelt i 2006, og gikk da til produsentene Chuck Ainlay og Mark Knopfler for Dire Straits' Brothers In Arms - 20th Anniversary Edition. Prisen for beste korplate er blitt delt ut siden 1961, og blant tidligere vinnere finner vi Leonard Bernstein, Benjamin Britten, Robert Shaw, André Previn og Sir Georg Solti.GRAMMY

Prisutdelingen finner sted i Los Angeles 11. februar 2007.

"Jeg hadde håpet platen skulle bli nominert til Spellemannprisen, men det ble den ikke. Å bli nominert til GRAMMY i selskap med de beste i verden er uvirkelig. Dette er Spellemannprisen ganger 100, og jeg har ikke tenkt å berøre bakken før lenge etter prisutdelingen," sier dirigent Øystein Fevang.

"Dette har jo vært en av mine hemmelige drømmer helt siden jeg startet med lydproduksjon for 14 år siden," sier produsent og lydtekniker Morten Lindberg. "Det er en stor ære å bli nominert i samme klasse som Donald Fagen og Alan Parsons."

 

Immortal NYSTEDTImmortal NYSTEDT inneholder nyere verker av den norske komponisten Knut Nystedt (1915-), og ble utgitt i forbindelse med hans 90-årsdag høsten 2005. Ensemble 96 dirigeres av Øystein Fevang. Bærum Vokalensemble er gjesteartister på platen. Knut Nystedt har de siste femti årene hatt en særstilling innen norsk kormusikk. Også i USA, Tyskland og Japan er hans verker en viktig del av det klassiske repertoaret. Immortal NYSTEDT inneholder noe av det ypperste han har skrevet for kor a capella.

Kammerkoret Ensemble 96 tilhører eliten av norske vokalensembler, og har høstet strålende kritikker for sine konserter, urfremførelser og CD-utgivelser. Koret har nyere musikk som satsingsområde, og mottar ensemblestøtte fra Norsk Kulturråd. Ensemble 96 ble stiftet i 1996 av medlemmene i Filharmoniens Kammerkor da dette ble lagt ned. Koret har samarbeidet med komponister som Knut Nystedt, Wolfgang Plagge, Antonio Bibalo og Jon Balke, og bl.a. holdt konserter under Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikk Festival og Kongsberg Jazzfestival.
Ensemble 96s unike kvalitet er et personlig uttrykk der den enkeltes stemmekvalitet skinner igjennom, uten at det går på bekostning av et felles uttrykk. Dette gir en "timbre" og klang som er i en klasse for seg.

Øystein Fevang er utdannet sanger og dirigent fra Østlandets Musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole. Som Ensemble 96s dirigent gjennom ti år har han bygget opp en uvanlig klar og overtonerik korklang, og en felles musisering og frasering som griper lytteren. Fevang ønsker at tonene skal skinne og akkordene stå "i vater". Et 100 % homogent kor lyder vakkert, men blir etter Fevangs mening fort kjedelig. Han vil at enkeltstemmenes kvalitet skal skinne igjennom og samtidig innlemmes i en musikalsk og klanglig helhet. Da kommer nerven i musikken frem. Øystein Fevang har undervist i ensembleledelse og kormetodikk på Norges Musikkhøgskole og Barrat Dues Musikkinstitutt og ved Universitetet i Oslo. Han er nå lektor i sang og direksjon på Rud videregående skole, og er også dirigent for Oslo-filharmoniens kor.

Morten Lindberg begynte som lydtekniker i 1992 og dannet Lindberg Lyd AS sammen med Jørn Simenstad i 1996. Hans Peter L'Orange sluttet seg til selskapet som lydtekniker i 1997. De erfarte tidlig at dyktige musikere og komponister manglet et apparat for å realisere sine gode ideer. Dette dannet grunnlaget for en filosofi om å levere en totalproduksjon fra skisse til ferdig produkt. Lindberg Lyd AS har kontinuerlig bygget sine ressurser og sin kompetanse med fokus på kvalitet, og er i dag et godt etablert produksjonsselskap med fem engasjerte medarbeidere innen lydteknikk, musikkfag og grafisk design.

Surroundlyd og Super Audio CD
Musikkbransjen er i en brytningstid der CD-formatet ikke lenger tilfredsstiller lytterens forventninger til spektakulære lydopplevelser. SACD (Super Audio CD) er et av de nye digitale formatene som støtter høyoppløselig lyd i multikanal. Disken ser fremdeles ut som en CD og kan spilles på alle tradisjonelle anlegg og datamaskiner. Tilstedeværelse og deltakelse er nøkkelord for fremtidens brukere av musikk. Med surroundlyd plasseres lytteren i sentrum for opplevelsen.
Under alle opptak bruker Lindberg Lyd mye tid sammen med musikerne på scenen, der det finnes en menneskelig varme og en tilstedeværelse man ennå ikke er i stand til å gjenskape i opptak. Mens de jakter på den perfekte løsningen, arbeider Lindberg Lyd med illusjoner, og mener flerkanalsgjengivelse er et skritt i riktig retning. - Som lydteknikere må vi på samme måte som artistene tolke musikken og komponistens intensjoner og tilpasse oss mediet vi arbeider i, sier produsent Morten Lindberg.

Anmelderne på SA-CD.net sier følgende om Lindberg Lyds produkter: "Lytteren plasseres på en slik måte at du ikke bare hører, men føler musikernes tilstedeværelse rundt deg. Balansen er helt utrolig, den føles ekte og gir deg virkelig følelsen av at du er til stede. Innspillingskvaliteten er den beste som finnes i verden i dag."

Musikkmerket 2L
Norge er velsignet med fantastiske kirkebygg. De fleste av 2Ls produksjoner er innspilt i disse levende omgivelsene. Musikken som produseres av musikkmerket 2L fremhever norske komponister og utøvere, og et internasjonalt repertoar reflektert i en nordisk atmosfære.
Den tradisjonelle måten å belyse og synliggjøre en identitet på, er å definere grenser som man holdes innenfor. 2L har valgt en profil der produktene utvikles fritt. Musikkmerket 2L vektlegger de fundamentale verdier i overbevisende fremførelser og deltagende lydproduksjoner, der du får kontakt med musikkens innerste kjerne uten å miste det levende rommets åpenhet.

Kontaktpersoner
Morten Lindberg, produsent 2L, +47 915 38 155
Øystein Fevang, dirigent Ensemble 96, +47 909 17 141

Oppdatert 20. februar: Reisebrev fra Los Angeles

 

Ressurser: Nettside Wikipedia Pressebilder Fotokredit
Immortal NYSTEDT MusikkOnline CD-cover 2L
Øystein Fevang   Wikipedia Pressebilde Ulf Hansen / Budstikka
Ensemble 96 www.ensemble96.no Wikipedia Pressebilde Nils Kavlie-Borge
Lindberg Lyd AS www.lindberg.no   Pressebilder Mark Cabot / Dag Thorenfeldt
Musikkmerket 2L www.2L.no   Pressebilder  
Knut Nystedt www.ballade.no Wikipedia Pressebilde MIC (Lisbeth Risnes)
The Recording Academy www.grammy.com   Logo