2L27 coverSigurd Lie  [1871-1904]
KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER
Terje Boye Hansen dir  |  Frode Olsen bassbaryton  |  Terje Tønnesen fiolin

Symfoni i a-moll  |  Konsertstykke for fiolin og orkester  |  Wartburg
Sigurd Lie
Han er kjent for Sne – en perle av en sang. Men resten av produksjonen, da – er den kanskje å sammenligne med ”sneen som falt i fjor”? Slett ikke; Sigurd Lies musikk er frisk og original, stadig berikende – når vi først får høre den.

Han hadde toner for så mye. I Wartburg-balladen gir han et fargerikt, fengslende glimt fra tysk middelalder. I konsertstykket over folketonen Huldre aa’n Elland skaper han et vemodig, norsk naturbilde, hvor det såre veksler med det viltre, uttrykt gjennom virtuost fiolinspill.

Hvor galt er det ikke å forbinde hans kunst kun med kulde! Symfonien i a-moll – kronen på Sigurd Lies livsverk – åpner riktignok i barsk ”vikingstil”, her ligger det frostrøyk over musikken. Men hør så: når klarinetten setter inn med sin solo, henrivende og sart, som en mild vårbris – da er det ikke tvil om at sneen smelter!

Label: 2L  |  Katalognummer: 2L 27  |  EAN 7041888510123

Distribueres av Musikkoperatørene AS og 2L.no    |     Hør og kjøp KSO / Sigurd Liewww.2L.MusikkOnline.no

Resurser for media:  eBok    cover og artistbilder
     www.2L.no


KSO-logoBeethoven strevde med ”Hammerklaversonaten”, og Wagner fylte fem år – men skjedde det noe på musikkfronten i Kristiansand i 1818? Ja visst – uten sammenligning for øvrig: Som ledd i den ”nye Hærordning” ble det opprettet et militært blåseensemble på 19 mann, ”3. Brigades Musikkorps”. En sped begynnelse, kanskje – like fullt, dette er én av røttene til dagens profesjonelle orkesterkultur i Kristiansand.

Vi noterer året 1919 som neste milepæl, da ble ”Kristiansand byorkester” stiftet. Dette var et amatørorkester; først etter vel førti år kom det i gang med en egen abonnementsserie. I 1967 skiftet orkesteret navn til Kristiansand Symfoniorkester, og mot slutten av 1980-tallet ble de første profesjonelle strykerne ansatt. Nå var grunnen lagt for Kristiansand Kammerorkester.

Kristiansand Symfoniorkester ble etablert som et profesjonelt orkester i 2003, ved en fusjon mellom kammerorkesteret og nå nedlagte Forsvarets Musikkorps Sørlandet. KSO har valgt å videreføre en fleksibel struktur med kammermusikk, blåseensemble, symfonisk musikk, opera, ballet, kvintetter og kvartetter. Stiftelsen KSO går nå i retning av en merkantil fusjon med Agder teater og Opera Sør. Dette kulminerer ved planlagt innflytting i nytt teater- og konserthus i 2010. Et vitalt kraftsentrum formes med profesjonelle ressurser fra ulike kunstnermiljøer. Tradisjonen ivaretas og fremtiden skapes!

2L-logo
--

Med vennlig hilsen
Morten Lindberg for musikkmerket 2L

c/o Lindberg Lyd AS, Postboks 56 Bogerud, N-0621 OSLO
Telefon +47 22 62 81 10 / Mobil +47 915 38 155 / Fax +47 850 299 80