2L31SACD coverOver the Hills and Far Away

KRISTIANSAND BLÅSEENSEMBLE
dirigert av Bjørn Sagstad

Lytt og kjøp CD!
NETTBUTIKK

MARSJER — Slamrende cymbaler, hylende klarinetter og sprakende tromboner. Men en marsj kommer i så mange farger – og er ikke alltid til å marsjere etter. Med et fargerikt postkort fra Østen, Orient et Occident, signert Camille Saint-Saëns – vilt og herlig kaos i Charles Ives’ 1776 – en lys og varm hyllest til et norsk dalføre med Hanssens Valdresmarsj – et gripende minnesmerke over en nær venn i Edvard Griegs Sørgemarsj – et sprudlende oppkomme av humør som Percy Graingers Over the Hills and Far Away, er dette musikalske C-vitaminer for barn i alle aldre!

Du kan nevne all mulig annen musikk for meg, og selvfølgelig er det mye av verdensmusikken som er interessant — du kan nevne noen av de store kanonene, visst er det interessant! Men all musikk skrumper inn til ingenting sammenlignet med en god militærmarsj.

Det er dikteren Agnar Mykle som hyller militærmusikken på denne måten. Enig eller ikke – man lar seg gjerne rive med av Mykles begeistring; spenstige marsjrytmer, formidlet av et godt korps, kan beruse noen hver. Og dikterens ord er i hvert fall et kraftig vitneprov om militærmusikkens kulturelle betydning – enten man nå snakker om marsjer eller annen musikk.

Vi mangler her Sansen for Alt undtagen Politik og — Sport.

Slik skriver Edvard Grieg til Percy Grainger i 1907, og sukket gjelder nordmenns lave kulturelle nivå i forhold til verden ellers. Har situasjonen bedret seg? Spørsmålet får stå åpent – siden Griegs dager er det i hvert fall vokst frem én frodig norsk kulturtradisjon som andre land har grunn til å misunne oss: korpsbevegelsen. Mange talenter fra hele landet har fått sin første inspirasjon og opplæring gjennom den, og la oss gjenta det ofte: Korpsbevegelsens betydning for norsk musikkliv, på alle plan, må vurderes meget høyt!

Forsvaret la ned korpset i Kristiansand 31. desember 2002, og musikerstillingene ble overført til stiftelsen KSO – Kristiansand Symfoniorkester fra 1. januar 2003. Under nytt navn – Kristiansand Blåseensemble – er korpset nå en del av en orkestermodell som er unik i Norge. Virksomheten presenterer seg i 3 hovedbesetninger: Kristiansand Symfoniorkester, Kristiansand Kammerorkester og Kristiansand Blåseensemble. Et nytt kulturlandskap er i ferd med å bygges i Norge. Agder Teater, Opera Sør og Kristiansand Symfoniorkester lever i skapende sameksistens der fundamentet for en ny tilværelse legges. Et nytt teater- og konserthus tar form
på Silokaia, foreløpig bare på tegneblokka og i et mylder av møter, men skal siden materialiseres i tre, glass, stein og betong. Kristiansand Symfoniorkester har opplevd en vekst de siste år som knapt noen kulturinstitusjon i vårt land kan vise maken til. Siden slutten av 90-tallet og frem til i dag noterer vi en publikumsvekst kloss opp mot 350 %. Antall årsverk i stiftelsen er tredoblet og antall konserter er mer enn doblet. Likevel er visjonen klar: fortsatt vekst både kvantitativt og kvalitativt! Orkesteret er i rute frem mot dagen da et nytt bygg skal fylles med spennende innhold. Vi våger å sette fokus på opplevelsen. Vårt mål er å skape sprell levende og vitale musikkopplevelser. Det nye tusenåret bringer en ny tidsånd. 1800-tallets frodighet vender tilbake, men nå i et format tilgjengelig for hvermann. Poteter i brun saus viker plassen for kulinariske opplevelser, vann blir til vin og ensomhetens valium til sprudlende Vivaldi i kulturens store fellesrom.

Bjørn Sagstad har nylig fornyet kontrakten med Kristiansand Symfoniorkester som kunstnerisk leder
og dirigent for KristiansandBjørn Sagstad Blåseensemblet. Sagstad vil nå fortsette arbeidet med å utvikle Kristiansand Blåseensemble til å bli et viktig lokalt, nasjonalt og internasjonalt ensemble. Det er en offensiv repertoarpolitikk og en langsiktige prosjektstyring som ligger i bunn for den stadig økende publikumstilstrømmingen og kvaliteten på Kristiansand Blåseensemblet. Flere viktige begivenheter står for tur de neste sesonger: CD utgivelser, turneer, flere urfremførelser – bl.a. operaen ”Dustefjærten” forelsker seg - ny norsk opera basert på Rune Belsvik sine bøker. Kristiansand Blåseensemble er et av ensemblene i landet som kan skilte med flest produksjoner for barn og unge – en profil som vil bli forsterket i årene fremover. Som dirigent vil Sagstad utvide sitt samarbeid med Hong Kong Symfoniorkester/Sinfonietta og er i samtaler om flere konserter i 2006-2008 der Norsk/Nordisk repertoar og Russisk scenemusikk/ballet står sentralt.

musikkmerket 2L
Musikkmerke: 2L  /  Katalognummer: 2L31SACD  /  e-bok
Lanseringsdato: 30. september 2005
Format: Hybrid Super Audio-CD (multikanal og stereo)
EAN: 7041888510727  /  Prisgruppe: N
Promokontakt: musikk@2L.no / +47 22628110 / www.2L.no

Distribueres av Musikkoperatørene, www.2L.MusikkOnline.no og www.2L.no


Over the Hills and Far Away
01 Marche Militaire Française (C. Saint-Saëns)
02 Children's March (P. Grainger)
SACD
03 Militärmarsch (R. Strauss)
04 March opus 99 (S. Prokofiev)
05 Marcia (C. M. von Weber)
06 Trauer-Marsch (F. Mendelssohn)
07 Commando March (S. Barber)
08 Orient et Occident (C. Saint-Saëns)
09 Ouverture & March "1776" (C. E. Ives)
10 Valdresmarsj (J. Hanssen)
11 Bojarenes inntogsmarsj (J. Halvorsen)
12 Grand March (O. Bull)
13 Sørgemarsj (E. Grieg)

Hybrid Super Audio-CD  5.1 SURROUND + STEREO
Denne disken ser ut som en vanlig CD og kan spilles på alle tradisjonelle anlegg og datamaskiner.